Netbak – Kuih Tradisional Terengganu


Kalau tiba bulan puasa barulah kuih netbak ini akan dijual sebab pada hari-hari biasa sukar nak cari kuih ni.Netbak rasanya manis dan lembek,elok disimpan dulu dalam peti sejuk..dimakan waktu permulaan berbuka puasa selepas kurma.

Bahan-bahan :

1 bungkus tepung beras

12 biji telur ayam

500 gm gula

5 helai daun pandan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan ia sejuk.

2. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.

3. Panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak kemudian taburkan tepung ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.

4.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.

5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan sepuluh sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat.

* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.

Selamat Mencuba.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: